Sunday, January 21, 2007

Deloppgave 2


1. Oversikssøk

- Søkemotor: Informasjon hentet fra ikt-media:

En søkemotor er en "hjelper" på internett. Gjerne en webside som hjelper deg å oppsøke den informasjonen du er ute etter. Søkemotoren kan deles opp i to kategorier; Katalog og Indeks.

Det er lettere å finne fram til det du leter etter dersom du søker i en såkalt katalog, ettersom en katalog er styrt av mennesker som sjekker innholdet, og linkene er organisert. Ofte delt inn i emnekataloger, der du klikker deg videre innover på websiden du er på, alt ettersom hvilke informasjon du er på utkikk etter. Eksempeler på emnekataloger er www.kvasir.no , www.yahoo.no, www.google.no.

Dersom du søker gjennom søkemotoren indeks, vil du oppdage at her er det automatiske programmer som søker gjennom sider og lagrer søkeord. Fordelen med dette er at disse indeksene innholder mange flere sider, men ulempen er at innholdet er ikke sortert etter emner.

- Håndbok: En Håndbok er en bok som gir tilstrekkelig informasjon og innføring i et emne.

- Leksikon: Et leksikon er et oppslagsverk over mange forskjellige emner og temaer, temaene er sortert alfabetisk for å gjøre det lettere å lete gjennom leksikonet.

- Emnekatalog

"En web-basert tjeneste som viser vei til en samling organiserte og utvalgte pekere til nettsteder innenfor definerte emneområder, sotert etter emne eller alfabetisk, eller begge deler"

(Bertnes, 2005 s100)

2. Dybde


Hva er Bibsys Ask?
Bibsys er bibliotekenes felles katalog.
Bibsys kan derfor brukes til å bestille bøker, artikkler ol. fra biblioteker som er tilknyttet
Bibsys biblioteksystem, samt andre tjenester som du ellers ville ha ordnet ved ditt lokale bibliotek.
Link til Bibsys
Bibsys Ask er et redskap som fritt kan brukes av alle til å søke etter dokumenter i databasene til bibsys.
Det er fire databaser; Bibliotekbasen, ForskDok publikasjoner, ForskDok prosjekter og BIBSYS Emneportal.

Mens du finner en svært enkel ”innføring” til Bibsys Ask på sidene til Universitetet i Oslo
Hva er Dewey?
Dewey-systemet (Dewey decimal system) ble utviklet av den amerikanske bibliotekaren Melvin Dewey i 1873
Det er et system som går ut på å kategorisere bøker i 10 hovedklasser. (0-9)
Systemet er egentlig latterlig enkelt å mestre, men kan sikkert virke litt uoversiktelig ved første blikk. Høgskolen i sør-Trøndelag har en veldig grei side som forklarer systemet på en oversiktelig måte og den finner du her. Thinkquest har faktisk en side om Dewey-systemet som er enda greiere, og jeg vil nesten si den er bedre med tanke på at den ble laget av 6. klassinger!
Den finner du på ThinkQuest
Dewey-systemet blir brukt over store deler av verden, og kan vel betegnes som den mest utbredte måten å sortere bøker ol. på hvis du ikke regner med alfabetisk:)
Tekstene blir sortert slik:
"000 GENERELLE SKRIFTER
100 FILOSOFI OG BESLEKTEDE FAGOMRÅDER
200 RELIGION
300 SAMFUNNSVITENSKAP
400 SPRÅK OG SPRÅKVITENSKAP
500 NATURVITENSKAP. MATEMATIKK
600 ANVENDT VITENSKAP
700 KUNST
800 LITTERATUR
900 GEOGRAFI OG HISTORIE OG DERES HJELPEVITENSKAPER"

Innenfor hver gruppe kan emnene igjen deles inn i grupper på 10 og 10 til det uendelig.
Dewey-systemet inneholder ikke bare fagstoff, men kan også inneholde skjønnlitteratur (813), men de fleste har skjønnlitteratur stående utenfor systemet da dette ville tatt opp svært mye
plass.



3. Aktualitet

- Atekst er Aftenpostens database som gir tilgang til redaksjonellt stoff fra mange nyhetskilder, både aviser, NTB og oppslagsverk som "Hvem Hva Hvor". Databasen går tilbake til 1984, men det er noe varierende startår på de ulike kildene. Atekst er en betalingstjeneste (Bertnes, 2005).

- Norske tidsskriftsartikler, eller NORART, er Nasjonalbibliotekets database for tidsskrifter. Her finner man referanser til artikler fra ca 375 norske årbøker og tidsskrifter. Databasen går tilbake til 1980. NORART er en betalingstjeneste (Bertnes, 2005).

- Idunn er Universitetsforlagets tverrfaglige tidsskriftsdatabase. Denne er Nordens første og største i sitt slag. Idunn kan tilby 41 norske og nordiske tidsskrifter fra Universitetsforlaget, Aschehoug og Gyldendal Akademisk, alle i fulltekst og parallellt med papirutgaven. Idunn er en betalingstjeneste (Universitetsforlaget, u.å.).

- Google Scholar er "Googles søketjeneste for vitenskapelig litteratur: artikler, bøker, rapporter og avhandlinger. Informasjonen hentes fra forlag, institusjoner, konferanser og internett. Mange artikler er tilgjengelige i fulltekst fra åpne arkiver (...)" skriver Ingeborg Hvaale (Hvaale, 2006).


No comments: